4 mandate care pot schimba soarta Moldovei.

Comuniștii au ieşit pe primul loc la alegerile parlamentare din Republica Moldova, iar cele trei partide democratice care fac parte din actuala coaliție de guvernare (Partidul Liberal Democrat – PLDM, Partidul Democrat – PDM și Partidul Liberal – PL) deși au strâns un număr mai mare de mandate, nu au posibilitatea de a desemna șeful statului. Potrivit secretarului CEC, Iurie Ciocan, din rezultatele preliminare, calculate fără datele votării de peste hotare, PCRM ar deține în următorul parlament 44 mandate, PLDM – 31 de mandate, PD – 15 mandate și PL – 11 mandate.

Cu excepţia rezultatelor din străinătate! Un amănunt extrem de important pentru că din acel loc vor veni 4 mandate de parlamentari care pot schimba balanţa în favoarea pro-europenilor.

În consecință, se anunță negocieri dure pentru a asigura o stabilitate politică în această țară . Cifrele date de Comisia Electorală Centrală au contrazis previziunile exit-pollurilor, care dădeau ca și câștigătoare Alianța liberal-democraților. Situația neclară s-a reflectat și în relatările presei internationale, care a preferat initial să dea credit informațiilor furnizate de exit-polluri. Reuters comentează alegerile din Republica Moldova, menționând că rezultatele oficiale contrazic calculele exit-pollurilor care arătau o victorie confortabilă pentru coaliția liberală. CNN vorbește despre eșecul oarecum surprinzător al partidelor pro-occidentale care au sperat să iasă din impasul politic care a lăsat una dintre cele mai slab dezvoltate țări din Europa fără președinte. De altfel, Le Figaro se întreba duminică dacă alegerile din Republica Moldova vor reuși să scoată țara din situația politică dificilă în care se află de mai bine de un an. În timp ce AFP susținea că alianța liberal democraților are toate șansele pentru a numi un președinte pro-occidental, Deutche Welle preciza că este greu de anticipat rezultatul din Republica Moldova, atât opoziţia comunistă, cât şi coaliţia de guvernare putând fi potenţiali învingători. În schimb, presa rusă dădea câștig de cauză comuniștilor.