Aceasta este partea din zi in care esti cel mai productiv (si cum sa fii mai mult de atat).

Unii dintre noi se trezesc cu o energie in primele ore, in timp ce altii sar din pat la ora 6 am si cauta energia. Cercetarile sugereaza ca nu putem alege felul de a fi, deoarece ceasul nostru biologic este în general genetic.

Cand esti cel mai productiv? 

Doar aproximativ 15% dintre noi sunt plini de energie de dimineata, 20% sunt lenesi, iar restul dintre noi sunt in categoria de mijloc. Oamenii de stiinta sustin ca exista un maxim de productivitate de dimineata de la ora 8.30 pana la ora 12:00, urmata de un jgheab dupa-amiaza, apoi de un varf de energie de la aproximativ 4pm. Ideea este de a va face munca cognitiva exigenta in varf, cand creierul este cel mai vigilent și cel mai in masura sa respinga distragerile. Cercetarile arata ca patru ore de lucru in diminetile solide este mai productiva decat raspandirea peste 12 ore.

Daca sunteti o persoana puternica de noapte, nu puteti deveni brusc o persoana matinala, dar exista 5 modalitati prin care va puteti crea o dimineata mai productiva.

  1. Bea un pahar cu apa imediat ce te trezesti: acesta va rehidrata creierul si va spori vigilenta. Asigurati-va ca asteptati 90 de minute pana la prima cafea.
    
    
  2. Mergeti afara cel putin 30 minute. Expunerea la lumina stralucitoare determina organismul sa produca hormoni de alerta.

  3. Nu va pierdeti dimineata pe sarcini care nu necesita multa concentrare. E-mailurile, mass-media  și gospodariile casnice ar trebui sa fie lasate pentru masa de pranz.
  4. Fa un „to do list” si pregateste hainele cu o noapte inainte. In acest fel creierul nu este supraincarcat cu microdecizii de la prima ora.
  5. Opriti toate ecranele cu cel putin o ora inainte de culcare. Lumina albastra pe care o elibereaza televizorul sau telefonul, opreste organismul sa produca melatonina hormonului de somn.