Alte informatii despre atacul din Norvegia din 2011

Ziarul norvegian Verdens Gang, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al Centralei de achiziţii agricole Felleskjopet, a declarat că suspectul a cumpărat şase tone de îngrăşământ artificial – ceea ce este extrem de exploziv – cu aproximativ 10 săptămâni înainte de atac. Poliţia a fost anunţată cu privire la această achiziţie numai după ce a reieşit că omul este suspectat de atacuri mortale,  declară Associated Press, citând ziarul.

Ziarul norvegian VG a raportat că poliţia a blocat o fermă din Asta, la 100 de mile nord de Oslo, şi au percheziţionat-o iar  mass-media norvegiană a speculat ca ferma ar fi putut fi sursa explozivilor din atacul de la Oslo, care a distrus aproape fiecare fereastră din clădirea cu 17 etaje care găzduieşte biroul primului-ministru şi a avariat grav mai multe clădiri aflate în apropierea clădirilor guvernamentale din Oslo.

Prim-ministrul a declarat reporterilor că atacurile au fost “un coşmar.”

Reuniunea de tineret a fost “paradisul meu din tinereţe”, a spus Stoltenberg. “Şi ieri a fost transformată în iad.”

Poliţia a declarat că împuşcăturile de pe insulă au durat aproximativ 30- 45 de minute înainte ca poliţia să sosească la faţa locului, potrivit presei norvegiene, dar martori au spus că a fost mai degrabă vorba de  o oră. Un cor tot mai mare de critici se întreabă de ce a ajuns atât de greu poliţia la faţa locului.

Explozia a avut loc la ora locală 3:30 în apropierea clădirii guvernului din Oslo, spulberând ferestre şi provocând un incendiu la un minister din apropiere.Prim-ministrul nu era în biroul său la momentul respectiv.

Două ore mai târziu, un bărbat îmbrăcat într-o uniformă de poliţie a deschis focul asupra Utoya Island, aflată la 25 de mile nord-vest de capitală, unde Partidul Laburist aflat la putere ţine şcoală de vară  pentru tineri, a declarat poliţia.

Stoltenberg a fost dus de urgenţă  într-un loc secret în urma exploziei, dar a vorbit cu reporterii vineri seara.

“Am un mesaj pentru oricine ne-a atacat. Este un mesaj de la toată Norvegia “, a spus el. „Nu ne vei distruge. Nu ne vei distruge democraţia. ”

Dar multi locuitori din Oslo au declarat că atacurile vor avea probabil un impact profund. De ani de zile, clădirea cea mai securizată din oraş a fost Ambasada SUA – clădirea la care se gândeau toţi cei care au crezut că măsurile de securitate sunt inutile.

“Acesta este unul dintre acele evenimente care va schimba totul” a spus Christopher Wright, de 35 de ani, din Oslo. El era la o brutărie aflată la o  mie de metri de clădirile guvernului atunci când a avut loc explozia.

Analiştii au spus că un atac coordonat de un astfel de calibru ar fi necesitat sofisticare şi pregătire.

Nu a fost clar imediat ce fel de explozivi au fost folosiţi în atacul cu bombă sau unde au fost plasaţi, dar un autovehiculul avariat s-a aflat lângă locul exploziei. Nori imenşi de fum au ieşit din clădirea Ministerului Petrolului o mare parte din după-amiază, şi posturile de televiziune au difuzat imagini cu angajaţii din clădiri alergând pe străzi, cu documente şi sticlă spartă peste tot pe jos.

Televiziunea norvegiană a arătat oameni înotând departe de insulă şi cadavre  pe mal. Mica insulă este situată la mai puţin de o milă de ţărm, cu nici un pod care să o lege de continent.

Agenţia de ştiri norvegiană a spus că fostul prim-ministru Gro Harlem Brundtland a fost prezent la conferinţa de vineri şi că Stoltenberg a fost programat să vorbească acolo sâmbătă.

Extremismul de dreapta a crescut  în Norvegia în 2010, o tendinţă care este de aşteptat să continue în acest an, potrivit unei evaluări anuale făcute de Serviciul Norvegian  de Securitate. De asemenea, raportul a spus că “există indicii ale unui contact” între extrema-dreaptă norvegiană şi grupurile de crimă organizată.