Ameninţări teroriste din trecut

Au existat ameninţări împotriva Norvegiei în trecut, dar analiştii au considerat că există un risc mai mic decât în alte ţări scandinave.Atacul cel mai recent din regiune a fost în Suedia, în decembrie, atunci când exploziile au lovit Stockholm; într-una dintre explozii, suspectul s-a sinucis şi a rănit alte două persoane într-o zonă centrală a oraşului. Suspectul a făcut înregistrări în care condamna implicarea Suediei în războiul din Afganistan.

Norvegia a trimis, de asemenea, trupe în Afganistan, şi şi-a asumat un rol major în efortul  NATO de a proteja civilii din Libia, trimiţând mai multe avioane F-16 care sunt răspunzătoare pentru 10% din loviturile asupra ţării începând cu luna martie, aşa cum a declarat aviaţia norvegiană.Aeronavele sunt programate să se întoarcă acasă la sfârşitul lunii.

În aceasta lună, liderul libian Gaddafi a ameninţat Europa cu atentate sinucigaşe ca răzbunare pentru campania NATO.

Norvegia a depus, de asemenea, plângere săptămâna trecută împotriva unui cleric de origine irakiană, Krekar Mullah, un fondator al grupului militant kurd Ansar al-Islam, pentru că a ameninţat cu moartea oficiali norvegieni  în cazul în care va fi deportat.

Ambasadorul SUA în Norvegia, Barry White, a declarat într-un interviu telefonic că Statele Unite s-a oferit să ajute guvernul norvegian.

“Este o tragedie”, a spus el. “Unul dintre lucrurile pe care aceastră tragedie le demonstrează este că nu există niciun loc care este ferit de un incident de această natură. Norvegia este considerată un loc destul de sigur, şi este, dar acest lucru demonstrează că lucrurile se pot intampla oriunde. ”

La Washington, preşedintele Obama a exprimat condoleanţe Norvegiei şi a oferit susţinerea SUA în timp ce autorităţile norvegiene investighează incidentele, pe care le-a descris ca fiind atacuri teroriste.