ARD are nevoie de o rupere de ritm

Sondajele de opinie trebuie privite cu circumspecţie mai ales în timpul unei campanii electorale. Întotdeauna trebuie văzut cine este de fapt, în spatele lor. De exemplu, un sondaj apărut acum câteva zile arată că toţi liderii cu notorietate ai ARD urmează să piardă actualele alegeri. Sondajul cuprinde însă în mod surprinzător, doar colegiile liderilor respectivi ai Opoziţiei şi este realizat de un institut de sondare aflat în sfera de influenţă a USL.

Pe de altă parte, toate sondajele de opinie arată însă că USL a încetat să mai scadă şi ARD a încetat să mai crească. Lucrurile par destul de bine stabilite şi toată lumea aşteaptă doar să vină ziua de 9 decembrie.

ARD are nevoie de o rupere de ritm, care să o trezească din amorţeală. Prin participarea la Consiliul European, s-a încercat revigorarea temei relaţiei României cu Occidentul, o temă care a avantajat ARD în această vară. Nu pot să nu observ însă, că în ciuda ofensivei preşedintelui Traian Băsescu, Opoziţia a ratat acest subiect de dezbatere. În mod  normal, declaraţiile şefului statului trebuiau însoţite de o serie de acţiuni şi afirmaţii de susţinere ale liderilor ARD. Nu a fost să fie. Cu excepţia câtorva lideri ai PDL, Opoziţia a tăcut mâlc şi din acest punct de vedere. Unul dintre motivele pentru care Traian Băsescu nu vrea să vadă un guvern USL este acela că asta înseamnă stop-joc pentru el. Este clar că termenul „ coabitare” nu îşi are locul în relaţia USL- Traian Băsescu şi preşedintele ar fi un „lame duck”, cum spun americani, adică nu ar mai avea de fapt, pic de putere politică. Iar din perspectiva ARD, plasarea în Opoziţie pentru următorii 4 ani pare o certitudine. Şi nu ar fi nicio tragedie, dar un scor zdrobitor al USL ar destabiliza în mod periculos raportul de forţe dintre Putere şi Opoziţie.

Nu mă aştept la o decizie a Consiliului European în privinţa bugetului Uniunii. Astfel de hotărâri sunt de cele mai multe ori amânate la nesfârşit şi probabil vor mai fi organizate o serie de astfel de reuniuni. Dar cred că pentru binele său, ARD trebuie să se implice în această temă de dezbatere. Nu ştiu dacă este ruperea de ritm de care au nevoie, dar momentan este singura opţiune şi nu par să vină cu o idee mai bună.