Conflictul Blaga-Udrea intră în prelungiri. Este necesar un nou Congres al PDL sau renunță Blaga?

Vasile Blaga pregătește ceva. În timp ce toată lumea e în concediu, în frunte cu premierul și președintele Senatului, președintele PDL Vasile Blaga a trecut la treabă.

Nu, liderul democrat-liberalilor nu s-a apucat să facă opoziție la USL așa cum ne-am fi așteptat, ci amenință voalat că la Colegiul Director de la Baia Mare de peste două săptămâni va tranșa lucrurile cu colegii de partid “ care au o poziție duplicitară”. Ținta: Elena Udrea. Dintotdeauna.

Opinia mea este aceea că președintele PDL încearcă să diminueze efectele cutremurului ce se anunță în toamnă în propriul partid și să creeze impresia că deține controlul. Aleșii locali ai PDL au început să găsească metode ingenioase de a părăsi partidul în favoarea Mișcării Populare, în timp ce există zvonuri că din ce în ce mai mulți parlamentari PDL ar pleca la Mișcarea Populară începând cu noua sesiune parlamentară.

Ofensiva de imagine a președintelui Traian Băsescu, inevitabil asociat cu Mișcarea Populară contribuie la erodarea politică și electorală a PDL.  Traian Băsescu dovedește că reprezintă o locomotivă electorală pentru Dreapta. Așa că, pentru a nu părea doar un simplu spectator la ce se întâmplă cu partidul pe care îl conduce, Blaga pare că va alege metoda radicală: excluderea în masă a tuturor celor care i se opun. După principiul oricărui răcan fără vocație de lider: mai bine conduc un pluton, decât  un regiment!

Chiar dacă au avut Congres la finalul lunii martie, nu observ nicio schimbare în logica internă a PDL. Practic, lucrurile sunt exact în același stadiu din perioada de după alegerile parlamentare din decembrie 2012. Conflictul dintre tabăra Udrea- Blaga nu a dispărut, a fost  doar latent și dă semne că este pe cale să înceapă din nou. Partidul este în continuare profund divizat și taberele par dezechilibrate, în defavoarea lipsei de inițiativă a lui Blaga.

Toamna anunță alte mutări interesante. Pentru prima dată, Vasile Blaga admite că există la ora actuală colaborări între PDL și PNL la nivel local și că vor mai fi parafate și altele. Tot pentru prima oară, liderul democrat-liberalilor nu exclude posibilitatea ca PDL să aibă o alianță politică cu PNL, spunând doar că este prematur să se pronunțe asupra acestui subiect. Nu este intenția mea aceea de a face analiză de discurs, dar este clar că PDL nu vrea să își mai ascundă intențiile față de partidul condus de Crin Antonescu, măcar pentru a proiecta speranță. Dar mi se pare ciudată disperarea lui Blaga de a anunța o alianță cu un partid aflat la guvernare. Responsabil de dezastrul de la CFR Marfă și Oltchim. Subiecte atacate firav de PDL.

Intuiția mea este că lucrurile nu pot avea o evoluție pozitivă pentru PDL-aripa Blaga. Nu cred că baza partidului este mulțumită de modul în care merg lucrurile la ora actuală și de problemele cu care se confruntă organizațiile.