Dan Voiculescu este pe punctul de a intra în Istorie.

Faptul că Dan Voiculescu este un punct slab al USL  pare a fi conştientizat numai de partea social-democrată a alianţei. Nu numai că Victor Ponta a spus răspicat că nu doreşte să fie asociat cu Voiculescu, dar a susţinut că  nu are „o relaţie deloc bună cu niciunul din aşa-zişii moguli numiţi de Traian Băsescu”. Toate astea la o săptămână după semnarea protocolului Uniunii Social-Liberale. La care liderul PSD a cerut ca în fotografia de grup să nu fie prezent şi patronul spiritual al lui Mihai Gâdea. La care totuși liderul PSD apare destul de des. Nu la fel de des precum Crin Antonescu, dar orișicum…

Ponta a reacţionat astfel la afirmaţiile lui Voiculescu care se erijase în arhitect principal al construcţiei social-liberale şi care a impus un termen pentru suspendarea lui Traian Băsescu. Ostilitatea lui Ponta este de înţeles. În spaţiul public românesc, Dan Voiculescu  nu este un personaj tocmai popular. Dar pentru clasa politică a reuşit să facă dintr-un partid mic un partid mare folosindu-se de trustul de presă pe care îl patronează.

De cealaltă parte a alianţei social-liberale, Crin Antonescu se află într-o dilemă. De fiecare dată când este întrebat de colaborarea cu Securitatea a fostului lider al conservatorilor, Crin Antonescu schimbă subiectul discuţiei şi vorbeste despre presupusa colaborare cu Securitatea a preşedintelui ţării. Asta în condiţiile în care pe vremea lui Tăriceanu la cârma PNL, Crin Antonescu a fost unul dintre susţinătorii fervenţi ai excluderii Monei Muscă din partid pe acelaşi motiv al colaborării cu Securitatea. Totul se întâmpla atunci când nici măcar nu exista o decizie a CNSAS în privinţa lui Muscă. Însă rapididatea cu care liderul PNL devine un politician dâmbovițean, nu mai miră pe nimeni.

În cazul lui Dan Voiculescu liderii alianţei social-liberale par să nu cadă de acord. Ponta nu-l vrea, Crin nu prea are încotro. Dar atât Ponta cât şi Antonescu au avut reacţii lesne de justificat. În cazul lui Ponta, trebuie specificat că una din temele de campanie din 2009, şi în mod surprinzător cu impact pentru electorat a fost anticomunismul. Iar PSD, la 20 de ani după revoluţie este considerat de o bună parte a electoratului ca fiind continuator al PCR. Asocierea cu un colaborator al Securităţii aşa cum a fost declarat Voiculescu de CNSAS nu duce decât la menţinerea acestei imagini. De care Ponta trebuie să scape pentru a-şi consolida poziţia de lider-reformator în partid.  Antonescu pare a fi la rândul său  convins că are nevoie de Dan Voiculescu pentru suport mediatic. Şi pentru asta este dispus să accepte setea de putere şi vizibilitate a patronului trustului Intact.