Efectul ingrijorator pe care telefonul il are asupra creierului si cum poti scapa de acest obicei

Iti este din ce in ce mai greu sa te concentrezi? Ar putea fi vina smartphone-ului tau. Un studiu recent a aratat ca o persoana petrece in jur de cinci ore pe zi pe dispozitivele digitale. Ingrijorator, verificarea constanta a telefonului este reluarea modului in care credem. La fel ca si in corpurile noastre, cu cat exercitam mai mult anumite zone ale creierului, cu atat mai mult acestea cresc mai puternice, in timp ce acelea pe care le neglijam cresc mai slabe pana cand mor.

De fiecare data cand un sofer de taxi da drumul la o destinatie, creierul este exercitat. Cu timpul, caile creierului asociate cu constientizarea spatiala si memoria devin mai puternice, pe masura ce practica le face mai bune si mai bune. Cele 10 minute va pot imbunatati munca, sanatatea si fericirea. In acelasi mod, atunci cand ne uitam la Facebook sau ne verificam e-mailurile – adesea rupandu-ne de la activitati sau conversatii pentru a ne preocupa de telefoane – noi cream obiceiuri noi care sunt inradacinate si ne lasa mai putin capabili sa ne concentram.

Se pare ca obiceiul de a nu te baza pe memorie dauneaza abilitatilor de rezolvare a problemelor, deoarece creierul decide ca aceasta nu este necesara, intrucat nu este utilizata suficient de mult.

Expertii avertizeaza, de asemenea, ca „multitaskingul” ne opreste creierul de a forta cai neurale largi care ne dau capacitatea de gandire profunda si de creativitate. Facem atat de multe lucruri incat tot ceea ce facem este prelucrarea la nivel de suprafata. Daca exista un focar divizat, atunci amintirile nu sunt codate – nimic nu intra in memoria pe termen lung. Acest lucru are consecinte grave pentru invatare.

Daca adultii sunt expusi riscului, lucrurile sunt si mai grave pentru copiii, ale caror creiere sunt in plina dezvoltare.  Studiile au aratat ca copiii care sunt utilizatori seriosi de social media prezinta „abilitati slabe de reglementare emotionala”, deoarece au uitat cum sa interactioneze cu oamenii fata in fata.

Psihologul Linda Blair, autorul The Key to Calm, insista ca smartphone-urile nu sunt neaparat rele. „Trucul este de a vedea telefonul nostru ca un instrument incredibil de util, dar numai un instrument, pentru a fi stapanul lui, nu sclavul lui. ”

 Moduri simple de a va perfectiona creierul

Deconectati-va timp de 30 de minute pe zi
Sau mai mult, daca este posibil. Decideti o perioada in fiecare zi cand sunteti offline. Ideea este sa aveti controlul asupra telefonului, in loc sa il lasati sa va controleze.

 Aflati cum sa invatati din nou
Trebuie sa va depuneti eforturi pentru a invata si acest lucru nu se intampla atunci cand treceti prin ceva online. Scrieti-o, spuneti-o cu voce tare sau explicati-o unui prieten. Numai atunci cand repetati informatiile acestea devin codificate suficient de adanc pentru a le pastra.