Informatii interesante despre o persoana pe masura

Maria Grapini: VIAŢA CA O PROVOCARE

Îmi face mare plăcere să fiu în seara asta aici cu voi. Se spune că atunci când comunici ceva, tebuie să ştii cui comunici.

Om de afaceri sau femeie de afaceri: ce credeţi că sunt?

Am început cariera mea acum 32 de ani. Am terminat Facultatea de Arhitectură Iaşi. Mi-am creat un business privat şi am 400 de angajaţi.

Întotdeauna mi-am dorit mai mult. Am făcut sport de performanţă. Am jucat handbal – joc de echipă – care te ajută să înveţi cum să-ţi organizezi echipa.

Am făcut un pariu cu mine: se poate lucra într-o România care de 22 de e într-o continuă schimbare? Fără să furi? Cinstit? Răspunsul este DA!

De la bun început, ca să rezist cu business-ul meu, m-am angajat şi implicat în alte activităţi: am fost prima femeie Preşedinte a Camerei de Comerţ din Timişoara (timp de 8 ani), din 1992 sunt Preşedinte al Federaţiei Patronale în industria uşoară şi de 3 ani sunt Consul Onorific al Indiei. De asemenea, am contribuit la construcţia unui cămin de bătrâni.

Cred că trebuie să faci, atât cât eşti viu şi sănătos, ceva însemnat pentru societate. Există o lipsă de încredere a tinerilor românilor. Important e să alegem ce vrem să facem în viaţă în funcţie calităţile native: continuă să înveţi, trebuie să ai disponibilitate la efort, disponibilitate la a-ţi asuma nişte decizii pe termen lung.

Rezultatele vin alergând la cei mai buni oameni/angajaţi. Eu spun: nu aveţi complexe! Verificaţi-vă abilităţile, rezistenţa!

Am rămas în competiţie, am ales domeniul textilelor. Nu sunt de vină instituţiile, ci oamenii din aceste instituţii. E important să ai oamenii cei mai buni lângă tine, iar pentru asta terbuie să ştii să îi convingi. Am descoperit, în viaţă, că pot să explic, pot să conving, pot să împărtăşesc din experienţa mea!

Am avut foarte multe “hopuri” în viaţă, dar am trecut mereu peste. Nu am avut un an în care să nu am un proces cu statul român, din cauza birocraţiei. Curtea de Conturi a pus sechestru pe tot ce am avut (apartament şi maşină). Am reuşit mereu să câştig procesele. Cred că cel care munceşte corect şi cinstit va fi răsplătit. Mereu am luptat şi prin ambiţie am reuşit să trec peste greutăţi.

Trebuie să fii cel mai bun din domeniul tău, dar să ai şi activităţi extra. De asemenea, trebuie să ajungi să nu mai faci totul, ci să delegi şi altora responsabilităţile. În primii 10 ani am tras firma după mine, prin imaginea personalăpe care am creat-o. Trebuie neapărat să-ţi placă ce faci şi să fii mereu interesat de ceea ce faci!

Nu am făcut nici o abatere în cariera mea de la lege, indiferent de guvernare/conducere, chiar dacă uneori nu am fost de acord cu vreuna! Mereu am fost un critic al sistemului românesc!