PIN – Garantat Marian Vanghelie şi Dan Diaconescu

După încercări repetate şi eşuate de a-şi face un partid, Dan Diaconescu se pare că şi-a găsit locul în formaţiunea înfiinţată de Cozmin Guşă – Partidul Iniţiativa Naţională. Diaconescu stă bine în sondaje, iar capitalul său de imagine se poate transfera cu noului partid din care va face parte. Acesta ar fi avantajul pe care Dan Diaconescu îl aduce PIN. Dar lucrurile funcţionează şi în sens invers: românii sunt familiarizaţi într-o oarecare măsură cu numele Partidului Iniţiativa Naţională. Fireşte, vorbind în termeni de notorietate şi luând în considerare faptul că de numele partidului nu se leagă controverse. PIN nu este singurul partid care s-a arătat dispus să profite de potenţialul electoral al patronului OTV. Acum câteva săptămâni, inclusiv UNPR s-a arătat mai mult decât dispus să îl primească.

Pentru Marian Vanghelie, mutarea în PIN ar fi o mişcare logică dacă doar aruncăm un ochi peste relaţia cu conducerea PSD. Sigur, toate datele indică faptul că încă are o anumită influenţă la nivelul Bucureştiului şi la unele filiale din teritoriu, dar asta nu l-a împiedicat pe Victor Ponta să-l îndepărteze de la conducerea PSD Bucureşti. Lovitură grea, mai ales după ce înainte de asta deja se configura că Sorin Oprescu va fi susţinut de PSD pentru Primăria Capitalei. Loc pe care Vanghelie îl vrea de mai multă vreme şi nu se sfieşte să spună asta.

Cred că revigorarea PIN va avea succes dacă mesajul va fi unul  antisistem. De care Dan Diaconescu poate fi capabil. Nu ştiu dacă acelaşi lucru poate fi spus însă şi despre Marian Vanghelie. Şansa este ca partidul să facă o figură bună la locale. Care, la fel ca de obicei, vor fi adevăratele sondaje de opinie pentru alegerile generale din toamnă.  Să fie însă suficientă existenţa unor lideri-locomotivă pentru succesul PIN sau este nevoie de mai mult de atât?