Provocarea Open-source

De ceva vreme ma uit la cota de piata a Linux sau a Firefox, cele mai populare produse open-source. Si dupa cresteri spectaculoase observ o stagnare in cazul ambelor produse. Ce e interesant este ca dupa cum spun analistii (si aici le dau dreptate) nici nu o sa mai creasca prea curand.

Asta pentru ca aceste produse si-au atins masa critica de fani: tech people. Daca pana acum promovarea din gura in gura sau rebeliunea anti-windows a avut ceva impact, trebuie gasite alte metode de acum incolo daca se doreste o crestere continua. Sunt cam 15% cei care vor un browser non-Microsoft, mai sigur, cu multe pluginuri etc. Restul nici nu stiu ca Internet Explorer este de fapt un browser, ca Windows este sistem de operare, ca mai sunt si alte Worduri etc…. Iar la acesti oameni nu ajungi cu mesaje gen: “Acum ai o alternativa” sau “No more phising” “Free your PC”!

Cred ca singura modalitate o reprezinta marketingul…. publicitatea! Este atat o problema financiara cat si una de credibilitate. Cum ar fi sa vezi o reclama la TV: Linux, “the most free” operating system.

Si chiar si asa nu stiu cati vor raspunde la mesaj. De ce? Linux nu e ceva care vine instalat pe calculatorul tau. Mai rau. Nici nu ai de unde sa-l cumperi. Trebuie downloadat de pe Net, ars pe cd, bootat de pe CD, etc….. Cati oameni stiu sa instaleze Windows? Din experienta mea de copil minune care am instalat Windows pe calculatoarele tuturor copiilor prietenilor parintilor mei, sau pe PCurile prietenilor de bloc…. trebuie sa recunosc ca nu prea multa lume. De ce ar stii atunci sa instaleze Linux?

Cred ca modelul actual este mort pentru Linux si open-source. Nu cred ca trendul ascendent va continua. Tind sa cred ca modelul de succes este cel operat de Apple. I-am criticat tot timpul pentru incapatanarea de a livra solutii integrate dar se pare ca functioneaza. Lumea vrea beneficii out-of the box, nu featureuri si lupta de guerilla software. Poate va veni un alt integrator ca va oferi PCuri powered by Linux, care sa arate bine, sa aiba o groaza de beneficii, sa le marketeze bine…. Pana atunci Linux and Firefox raman cum am stabilit.