Tipuri de ventilatoare de camera.

Fata de un aparat de aer conditionat, ventilatoarele sunt mult mai practice pentru ca nu necesita instalare. Pur si simplu le cumparam, le bagam in priza si le pornim la nevoie. Cele cu picior sunt printre cele mai folosite insa pe piata exista mai multe tipuri de astfel de electrocasnice, iar fiecare tip de ventilator camera vine cu avantaje si dezavantaje.

Ventilatoarele verticale sau cu picior sunt formate dintr-o elice mare protejata printr-o sita subtire de metal sau plastic pentru a nu ne rani. Acestea pot fi asezate oriunde vrem in camera, chiar si in timpul in care sunt pornite. Aerul este distribuit in aproape toate directiile pentru ca ventilatorul se roteste de cele mai multe ori pana la 180 de grade.

Marele avantaj al unui astfel de ventilator este pretul scazut. Din pacate ele sunt recomandate doar camerelor mici pentru ca la cele mari nu fac fata deoarece nu au puterea de a impinge aerul la distante foarte mari si nici fluxul nu este prea puternic. Din aceasta cauza suntem tentati sa stam foarte aproape de el si putem avea dureri de cap. E indicat sa il tinem la o distanta de cel putin un metru de ochi si urechi.

Ventilatorul de birou este practic un ventilator cu picior in miniatura. Acesta se pune pe masa de lucru si raceste spatiul in care ne desfasuram munca. Este putin mai ineficient decat cel cu picior pentru ca are o putere mai mica.

Ventilatoarele centrifugale au palete care se rotesc perpendicular cu fluxul de aer rece. Acestea sunt considerate mai eficiente deoarece imping aerul pe o suprafata mai mare, putand raci o incapere de dimensiuni mai mari. De asemenea, aerul se concentreaza pe o anumita directie si nu este impins in lateral asa cum se intampla la cele axiale. Cand temperaturile sunt foarte mari si ventilatoarele nu fac fata, cele centrifugale au meritul ca se pot concentra pe un punct anume, care conteaza cu adevarat, facand abstractie de celelalte.

Ventilatoarele fara palete au in realitate palete doar ca acestea nu se vad. Paletele sunt ascunse in partea inferioara acolo unde sunt produsi curentii de aer, care sunt impinsi in partea superioara de unde li se da drumul in exterior cu ajutorul unui sistem de extractie care ajuta suplimentar la impingerea aerului in incapere. Pe langa faptul ca sunt destul de eficiente au si meritul de a fi mult mai estetice decat cele cu picior.

Indiferent de sistemul de functionare, exista si ventilatoare care se pot monta pe perete si pe tavan. Acestea au dezavantajul ca nu sunt mobile insa fixarea lor in partea superioara a camerei se poate dovedi o idee foarte buna deoarece in felul acesta se poate acoperi o suprafata utila mult mai mare.

De asemenea exista ventilatoare cu apa care produc vapori ce reusesc sa raceasca mai bine spatiul insa acestea nu sunt intocmai indicate pentru interior. Pot fi folosite cu succes pe terasa ori balcon, acolo unde ne putem relaxa din cand in cand si unde seara, in timpul verii este foarte cald. Cu toate acestea mai avem nevoie si de aer proaspat.