Wikileaks „de Romania”

Noi românii avem un talent de a coborî totul la nivel de bârfe şi tabloid.

Dezvăluirile Wikileaks din Statele Unite, Germania, Marea Britanie au provocat cutremure mai mici sau mai mari pentru că au fost luate în serios. Presa a însoţit dezvăluirile cu analize serioase. Au existat reacţii, inclusiv instituţionale. Desigur că au fost vizibile şi aspectele de tabloid.

Problema în presa românească este că au fost vizibile aproape numai aspectele de tabloid, iar informaţiile cât de cât serioase au fost tratate tot tabloidal.

Au fost lansate atâtea „bombe” pe piaţa media încât nu mai există nimic relevant. Totul va fi îngropat în noiane de informaţii. Ca o curiozitate, am numărat numai puţin de 45 de subiecte de presă (probabil că sunt şi mai multe) legate de aşa-zisele dezvăluiri Wikileaks.

Şi uite aşa se naşte un fenomen: Wikileaks „de România”.

Pentru amuzamentul vostru:

  1. Mircea Geoană a călătorit la Moscova în două vizite secrete în 2009 cu avionul pus la dispoziţie de „oligarhul” Sorin Ovidiu Vântu.
  2. Procurorul Ciprian Nastasiu a vorbit despre o operaţiune condusă de Patriciu şi Haysam în 2001- 2004 care a implicat 25.000 de tone de petrol, certificate de origine false şi spălare de bani în cel puţin trei ţări.
  3. Un top 5 al oligarhilor din România din care fac parte: Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu, Ioan Niculae, Gigi Becali. Acelaşi document mai conţine şi un top 3 al baronilor locali: Attila Verestoy, Viorel şi Ioan Micula, Ioan Dascălu.
  4. Într-o întâlnire cu ambasadorul SUA în 2007, Mircea Geoană a declarat că s-a întâlnit de 2 ori cu Traian Băsescu pentru a se evita suspendarea sa, şi că liderii PSD l-ar “omorî” dacă ar afla asta. În plus, Mircea Geoană s-a descris ca fiind “ Number One”.
  5. Elena Udrea este portretizată ca un „personaj saucy” iar împreună cu Monica Iacob Ridzi, se speculează asupra relaţiei cu Traian Băsescu
  6. Domeniul energetic românesc este printre cele mai predispuse la corupţie. Contextul era acela al scandalului de spionaj ce i-a avut ca protagonişti pe Şereş, Stancev, Nagy şi Benyatov.
  7. Includerea României în programul Visa Waiver depinde de  soluţionarea problemei adopţiilor internaţionale.
  8. Traian Băsescu l-ar fi ameninţat pe Mircea Geoană că „ va da drumul în public” a dosarelor lui Adrian Năstase, pentru a-i demonstra că plângerile penale împotriva fostului premier sunt de la membrii PSD.
  9. Georgian Pop a spus despre Victor Ponta “că e doar gura de el” şi că “nimeni din partidul nostru nu are încredere în el”. În opinia sa la puţin timp după alegerile parlamentare din 2008 multe persoane “proaste şi lacome” au dorit intrarea la guvernare alături de PDL pentru a obţine “ acees la resurse şi la poziţii guvernamentale.”